Skillnad mellan Ablativ och Icke-ablativ laser
- Michelle | Klinikchef, Leg. sjuksköterska & hudterapeut
- 25 mars
- 2 min läsning
Uppdaterat: 9 apr.
Inom dermatologi använder vi laser för olika hudproblem såsom fina linjer, ärr, pigmentering och ojämn hudstruktur. Det är en större efterfrågan nu på icke-ablativ efter en ökad trend på instagram. Jag tänkte berätta här varför vi gärna gör en kombination av ablativ och icke-ablativ för ett bättre resultat.
Ablativ laser
Ablativ laserbehandling innebär att det översta hudlagret (epidermis) och ibland även delar av det underliggande lagret (dermis) avlägsnas. Detta skapar en kontrollerad skada på huden som stimulerar kroppens naturliga läkningsprocess, vilket leder till produktion av nytt kollagen och elastin. Resultatet är en jämnare, fastare och yngre hud.
Fördelar med ablativ laser:
Ger kraftfulla och synliga resultat på hudföryngring
Effektiv för att behandla djupa rynkor och akneärr
Kan förbättra hudens struktur och ton
Nackdelar med ablativ laser:
Längre återhämtningstid (kan vara flera veckor beroende på hur starkt vi kör)
Högre risk för biverkningar såsom rodnad, svullnad och i sällsynta fall infektion
Ökad risk för postinflammatorisk hyperpigmentering
Exempel på ablativa lasertyper inkluderar koldioxidlaser (CO2-laser) och erbium: YAG-laser.
Icke-ablativ laser
Icke-ablativ laserbehandling fungerar genom att värma upp de djupare hudlagren utan att skada det yttre hudlagret. Denna värme stimulerar kollagenproduktionen och förbättrar hudens elasticitet och struktur över tid. Eftersom det yttre hudlagret inte avlägsnas, är återhämtningstiden betydligt kortare jämfört med ablativ laser.
Fördelar med icke-ablativ laser:
Kort återhämtningstid, ofta ingen frånvaro från arbete eller vardagsaktiviteter
Mindre risk för biverkningar
Kan användas för att behandla milda till måttliga hudproblem
Nackdelar med icke-ablativ laser:
Ger ofta mer subtila resultat jämfört med ablativ laser
Kräver flera behandlingar för optimalt resultat
Mindre effektiv för djupa rynkor och ärr
Exempel på icke-ablativa lasertyper inkluderar Nd:YAG-laser, Fraxel och IPL (intensivt pulserande ljus, även om det tekniskt sett inte är en laser).
Vilken laserbehandling ska man välja?
Valet mellan ablativ och icke-ablativ laser beror på hudens tillstånd, önskat resultat och hur mycket återhämtningstid man är villig att acceptera. För personer med djupa rynkor, akneärr eller kraftig solskadad hud kan ablativ laser vara ett bättre alternativ, trots den längre läkningsprocessen. För dem som söker en mildare behandling med minimal återhämtning kan icke-ablativ laser vara mer lämpligt. Vi arbetar gärna i en kombination för att få det bästa av 2 världar och ett synligare resultat.

Innan man genomgår en laserbehandling är det viktigt att konsultera en hudläkare eller specialist för att avgöra vilken typ av laser som passar bäst för ens individuella behov och hudtyp.