top of page
Händerna på magen

Många kvinnor som nyligen fött barn upplever att det tar ett tag för magen att gå tillbaka. Kanske upptäcker du en bula ovanför naveln, eller att du trycka med fingertopparna längs med magens mittlinje utan att möta det motstånd du är van vid. Det kan vara ett tecken på att du har diastas.

Diastasis Recti, som det egentligen heter, innebär att de yttre raka bukmusklerna har separerat. Det kan hända vem som helst men är absolut vanligast efter en graviditet, och i den största riskgruppen finns kvinnor som varit överviktiga innan och under graviditeten, kvinnor som burit tvillingar eller fler och kvinnor som fött ovanligt stora bebisar. Det kan också finnas genetiska orsaker, och om du har gjort operationer kring magen tidigare kan det öka risken för diastas.

För många innebär diastasen inget större problem och musklerna växer ihop igen av sig själva eller med hjälp av lättare träning. Men man räknar med att omkring 36 procent av kvinnorna har kvar en diastas efter den normala läkningstiden på åtta veckor.  Diastas kan innebära stor problem i vardagen för många kvinnor, då de raka bukmusklerna och dess bindväv ska hålla de inre organen på plats. För vissa är muskelseparationen så allvarlig att det krävs operation för att laga bukväggen. Har du en mildare form av diastas kan den behandlas utan kirurgi med hjälp av Emsculpt.

Har du tidigare blivit förlöst med kejsarsnitt är risken för diastas större. Det kan vara svårt att själv veta om man har en diastas, därför är det bra att fråga din barnmorska när du kommer tillbaka för återbesök.

SYMPTOM

  • Problem att gå på toaletten.

  • En känsla av tyngd och svaghet.

  • Lätt smärta över magen.

  • Instabilitet i bäckenet.

  •  Ryggsmärtor.

  • I värsta fall kan det leda till bråck, urinläckage och framfall.

BEHANDLINGAR:
Emsculpt

DIASTAS

BEHANDLING AV DIASTAS

bottom of page