AKNE

OM AKNE

Akne eller finnar som det också kallas, är utslag som beror på inflammerade talgkörtlar. Akne är vanligt och helt ofarligt. Ofta kommer akne i ansiktet, på bröstet och på ryggen där du har flest talgkörtlar. Akne beror inte på dålig hygien. Personer i alla åldrar kan få akne, men det är vanligast i tonåren. Det är bland annat hormonförändringarna i puberteten som gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna. För de allra flesta försvinner aknen efter puberteten. 

Hur mycket finnar man får skiljer sig från person till person. Den typ av akne som oftast kommer i tonåren kallas akne vulgaris, som betyder vanlig akne. Den ser ut som små gula eller röda upphöjda utslag som ofta ömmar. Oftast sitter den i ansiktet, men ibland också på bröstet och ryggen. Den läker för det mesta utan att lämna ärr. En mer besvärlig form av akne visar sig som stora och ömmande knölar eller ihåliga cystor djupare in i huden. Utslagen kan svullna och göra ont. Det är vanligt att det blir ärr när aknen har läkt. Vid denna typ av akne rekommenderar vi att du träffar en av våra hudläkare för att behandla besvären med läkemedel och minska risken att få ärr. 

En del får akne först i vuxen ålder, eller har kvar sin akne ända upp i 50-årsåldern. Sådan akne kallas för akne tarda. Det kan vara svårt att skilja vuxenakne från en hudsjukdom som heter Rosacea, därför är det viktigt att du träffar en av våra hudläkare för att få rätt diagnos och behandling. Vid vissa typer av akne syns talgkörtlarnas tilltäppta öppningar som svarta eller vita pormaskar. Det svarta är ett färgpigment och inte smuts.

 

BEHANDLING

MEDICINISK HUDVÅRD:
-
Zo Skin Health
- Neostrata

Läkemedel

LASERBEHANDLING
-
Discovery Pico
-
Youlaser