Akne

Akne eller finnar som det också kallas, är utslag som beror på inflammerade talgkörtlar. Akne är vanligt och helt ofarligt. Ofta kommer akne i ansiktet, på bröstet och på ryggen där du har flest talgkörtlar. Akne beror inte på dålig hygien. Personer i alla åldrar kan få akne, men det är vanligast i tonåren. Det är bland annat hormonförändringarna i puberteten som gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna. För de allra flesta försvinner aknen efter puberteten. 

Hur mycket finnar man får skiljer sig från person till person. Den typ av akne som oftast kommer i tonåren kallas akne vulgaris, som betyder vanlig akne. Den ser ut som små gula eller röda upphöjda utslag som ofta ömmar. Oftast sitter den i ansiktet, men ibland också på bröstet och ryggen. Den läker för det mesta utan att lämna ärr. En mer besvärlig form av akne visar sig som stora och ömmande knölar eller ihåliga cystor djupare in i huden. Utslagen kan svullna och göra ont. Det är vanligt att det blir ärr när aknen har läkt. Vid denna typ av akne rekommenderar vi att du träffar en av våra hudläkare för att behandla besvären med läkemedel och minska risken att få ärr. 

En del får akne först i vuxen ålder, eller har kvar sin akne ända upp i 50-årsåldern. Sådan akne kallas för akne tarda. Det kan vara svårt att skilja vuxenakne från en hudsjukdom som heter Rosacea, därför är det viktigt att du träffar en av våra hudläkare för att få rätt diagnos och behandling. Vid vissa typer av akne syns talgkörtlarnas tilltäppta öppningar som svarta eller vita pormaskar. Det svarta är ett färgpigment och inte smuts.

Det finns flera olika metoder för att behandla dessa problem. Nedan listar vi våra olika behandlingsmetoder mot akne. Är du osäker på vilken du ska välja eller har några funderingar? Boka då in en tid för konsultation eller kontakta oss via e-post, så informerar vi om vilken behandling som är bäst lämpad för just dig.

Läkemedel

Det finns flera typer av läkemedel mot akne. De finns i olika former, både som du använder på huden och som du sväljer. En del innehåller två verksamma ämnen som verkar på olika sätt. De allra flesta som har lindrig eller måttlig akne kan prova lokalbehandling, det vill säga behandling på huden där aknen finns. Då kan man boka in en konsultation med våra hudterapeuter som hjälper dig hitta rätt produkter för just dig. Vilken eller vilka produkter som passar bäst beror på vilken typ av akne du har, då de verksamma ämnena angriper aknen på olika sätt.

 

Ibland blir inte aknen bättre trots att du har prövat olika läkemedel på huden. Du kan få läkemedel i form av kapslar eller tabletter om du inte blir bättre efter tre månaders behandling. Detsamma gäller om du har svår akne. Vanliga typer av läkemedel kan innehålla något av följande: tetracykliner (antibiotika), hormoner eller isotretinoin. Du kan få prova antibiotika, ofta i tre månader. Under den tiden kan du även använda produkter med aktiva ingredienser på huden. Det är även viktigt att fortsätta med rekommenderade produkter även efter att du slutat ta antibiotika för att inte aknen ska komma tillbaka.

 

Hormonläkemedel mot akne ger också skydd mot graviditet, de fungerar som ett p-piller. Du som behöver preventivmedel kan få hormonbehandling istället för antibiotika. Du kan få läkemedel som innehåller isotretinoin om du har provat antibiotika eller hormoner utan resultat. Detsamma gäller om du har mycket svår akne. Isotretinoin är det mest effektiva läkemedlet mot svår akne. Men det kan ge en del biverkningar och kan skada fostret om du är gravid. Det får endast skrivas ut av hudläkare. Du ska inte kombinera isotretinoin med annan behandling på huden.

Var försiktig med solen

Läkemedel mot akne kan göra att huden blir extra känslig för sol. Du kan därför börja behandlingen på hösten eller göra ett uppehåll med behandlingen på sommaren. Om du inte ligger och solar aktivt under sommaren går det bra att fortsätta behandlingen som vanligt, dock vara extra noga med att använda solskydd 50+ och gärna en hatt.

Tetralysal

Tetralysal är ett antibiotikum som förhindrar bakteriens tillväxt vid infektion. Tetralysal används vid akut försämring av kronisk luftrörskatarr, vissa lunginflammationer, klamydiainfektioner och akne (finnar) i ansiktet.

 

Isotretinoin

Isotretinoin tillhör en grupp läkemedel som kallas retinoider vilka är besläktade med A-vitamin. Den minskar aktiviteten från talgkörtlarna vilka producerar fett i huden. Isotretinoin är ett receptbelagt läkemedel som används för behandling av svåra former av akne, till exempel nodulär eller konglobat akne eller akne med risk för permanent ärrbildning som inte har visat förbättring efter andra behandlingar mot akne, bland annat behandling med antibiotika och lokal behandling.

Vad kan jag göra själv?

Du kan inte hindra att akne bildas eftersom både hormoner, hudtyp och ärftlighet spelar in. Men det finns en del du kan göra själv för att minska besvären, även om det kan ta tid. Använd de hudvårdsprodukter du fått rekommenderad av oss. Vill du få hjälp med vilka produkter som passar just dig, är du välkommen in på en kostnadsfri konsultation med någon av våra hudterapeuter.

 

  • Rengör området två gånger per dag. Akne har ingenting med oren hy att göra, därför hjälper det inte att tvätta sig extra mycket. Överdriven rengöring kan få omvänd effekt och stressa huden vilket i sin tur leder till att aknen försämras.

  • Undvik feta krämer och oljor, eftersom de täpper till talgkörtlarna och kan förvärra aknen.

  • Kläm inte på aknen, eftersom talgkörteln kan skadas och inflammationen bli värre. Du ska inte heller själv sticka eller skära i en böld. Då ökar risken att få ärr.

  • Solen minskar inflammation i huden och aknen kan därför tillfälligt bli bättre om du solar. Tänk dock på att sola försiktigt utan att bränna dig och använd alltid solskydd. Att sola länge och så mycket att du svettas eller att använda feta solkrämer kan göra att du får akne. Ett kemiskt solskydd är att föredra framför ett fysikalisk när du har akne. Viktigt att komma ihåg är också att pigmenterade ärr i huden kan bli kvar under en längre tid om du solar, då ska man vara extra försiktig i solen

  • Tänk på vad du äter. Forskning har visat att du kan få mer akne om du äter mycket söta saker, mjölkprodukter och andra livsmedel som skapar inflammation i kroppen. Om du tycker att något du äter förbättrar eller försämrar din akne, ska du lita på det.

  • Var försiktig med vilket smink du använder. Många tycker att det är jobbigt att aknen syns, och vill gärna täcka över det med smink. Man ska undvik att använda smink som innehåller oljor eller annat fett då de lätt täpper till porerna och förvärrar tillståndet. Det vi rekommenderar är mineralbaserade smink som gör att huden fortfarande kan andas ordentligt.

Derma Clinic Stockholm

070-386 01 01

info@dermaclinicstockholm.se

Älvsjö Torg 15B, 125 34 Älvsjö

©2020 Derma Clinic Stockholm

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube