En av de vanligast frågorna som kommer vid en konsultation för hårtransplantation är:
Gör en hårtransplantation ont?
Det enkla svaret på om en hårtransplantation gör ont är att svara nej men det är inte hela sanningen. Det finns vissa moment under och efter hårtransplantationen som kan kännas lite mer och några moment efteråt som kan upplevas lite mer kämpiga.
Bedövning
De flesta som har gjort en hårtransplantation kan nog alla hålla med om att bedövningen är den delen som känns mest och är den delen som är smärtsam i en hårtransplantation. Under ingreppets gång injiceras bedövningen i två olika omgångar, på donationsytan samt mottagarytan. Känslan av bedövningen beskrivs oftast som svidande och en del kan uppleva hjärtklappning när vi ger bedövningen. Bedövningen tar relativt snabbt och inom några minuter är du fullt bedövad. Efter bedövningen känner du ingen smärta under ingreppet.

Efter ingreppet
Ungefär efter 5 timmar börjar bedövningen successivt att släppa och du känner oftast en öm, svidande eller spänd känsla på de ytor som det har arbetats på. Denna smärta försvinner med vanligt receptfri smärtstillande, förslagsvis Alvedon eller Ipren och försvinner oftast efter 48h. Efter ingreppet får du med dig smärtlindring hem från oss som du kan ta hemma vid behov. På donationsytan kan ömheten efter ingreppet sitta kvar i flera dagar efteråt men det är aldrig någon skarp smärta. Vid behov kan receptfria smärtstillande tas.
Klåda
Det sista momentet som majoriteten tycker är kämpig är klåda. Klådan är dock snarare jobbig än smärtsam. Både mottagarytan och donationsområdet har en tendens att klia när läkningsprocessen kommer igång, det tillhör läkningsprocessen. På donatationsytan kan du smörja med en fet mild kräm för att lindra klådan. Hos oss får du med dig krämen efter din hårtransplantation. Den transplanterade ytan är mer känslig och där ska du inte applicera någon produkt förrän efter 4 veckor. Klådan på mottagarområdet lägger sig oftast i samband med att sårskorporna ramlar av.
