top of page

ALOPECIA / HÅRAVFALL

 

 

De vanligaste orsakerna till att du tappar mycket hår är ärftlighet, vissa sjukdomar och psykisk stress. Män blir oftare mer tunnhåriga än kvinnor. Alla tappar lite hår varje dag, oftast mellan 50 och 150 hårstrån. Ärftligt håravfall är vanligare hos män. Hos vissa kan det börja redan i tjugoårsåldern.

 

Håret börjar försvinna vid tinningarna så att hårfästet förflyttas bakåt och uppåt. Uppe på huvudet blir det en kal fläck, som blir allt större med tiden. Hos kvinnor kommer ärftligt håravfall vanligtvis i övergångsåldern, då håret gradvis kan bli tunnare uppe på huvudet. Det är vanligt att tappa mer hår än vanligt under tre till fyra månader efter en svår infektion eller en förlossning. Detsamma gäller om du har bantat eller upplevt psykisk stress.

 

Ofta växer håret ut igen efter ungefär ett halvår. Vissa sjukdomar som diabetes, sköldkörtelsjukdomar och järnbrist kan orsaka håravfall. Ofta minskar håravfallet om behandlingen av sjukdomen fungerar bra. Ökat håravfall kan också bero på vissa läkemedel som p-piller, antidepressiva läkemedel, blodförtunnande läkemedel och cellgifter.

 

Andra orsaker kan vara ätstörningar och proteinfattig diet. Fläckvis håravfall beror ofta på en ganska vanlig sjukdom som kallas Alopecia Areata. Den kan förekomma i alla åldrar. Fläckarna blir helt kala och förekommer oftast uppe på huvudet, i skäggbotten och på underbenen. Vissa hudsjukdomar som svampinfektion i hårbotten kan också ge fläckvis håravfall.

Vid Alopecia Areata kan våra hudläkare hjälpa dig med injektioner och läkemedel för att häva håravfallet. Det rekommenderas att du har en remiss till ex. Älvsjö Hudmottagning så att du kan få behandlingarna där på landsstingstaxa. 

ERSÄTTNING FRÅN LANDSTINGET

Som kund med diagnostiserad Alopecia Areata kan du göra kosmetiskt tatuering med bryn oss oss som uppdrag under Stockholm läns landsting inom snart framtid. Vi är snart en godkänd klinik av Landstinget som tar emot rekvistioner. Du erhåller en rekvisition av din läkare som bedömt att behovet av hårersättning finns. Rekvisitionen är en värdehandling som du ansvarar för själv. 

"Varför tappar jag hår?"

bottom of page