top of page

PIGMENTERING

VAD ÄR PIGMENTERING FÖR NÅGOT?

Kanske har du märkt att du fått hudområden som blivit antingen mörkare eller ljusare? Det kan röra sig om en eller flera enskilda fläckar eller en mer utbredd fläckighet som kan göra att hudtonen upplevs som ojämn. De kan ha uppkommot efter graviditet, efter att du använt något läkemedel eller utsatt huden för mycket solexponering.  När det gäller pigmentering finns det alltid en benägenhet att nya fläckar uppkommer om huden exponeras för stark sol.

Men vad är pigment och hur uppstår pigmenterade hudområden? 

Pigment är kroppens sätt att skydda sig för UV-strålning. I vår hud har vi pigmentceller, melanocyter vars uppgift är att producera melanin, det ämne som ger vår hud dess färg. När kroppen producerar mer melanin än vanligt kan detta resultera i så kallade hyperpigmenteringar. Kanske har du upptäckt små fläckar som istället är ljusare än din övriga hud? De kallas för att huden fått hypopigmenteringar. De beror på att melanocyterna istället producerar mindre melanin.

Hyperpigmenteringar är hudområden som är mörkare och därmed skapar en ojämn hudton och beror på ökad melaninproduktion. Det finns olika faktorer som påverkar ökningen av melanin såsom hormoner, graviditet, läkemedel och solexponering.

Hypopopigmenteringar är hudpartier som istället blir ljusa vilket i sin tur beror på minskad melaninproduktion.


 

HK-METODEN, EFFEKTIV RESULTATBEHANDLING FÖR PIGMENTERING

Våra hudläkare på Derma Clinic har tagit fram HK-metoden, som är en effektiv resultatbehandling med ett helhetsperspektiv på just svårare fall av pigmentering. Vår metod fokuserar inte enbart på en behandlingsåtgärd, som är vanligt vid pigmentbehandling utan vi tillämpar fler behandlingsåtgärder, både inifrån och utifrån för att uppnå bästa möjliga resultat. Behandlingsperioden är från tre månader upp till ett år. Vi kan ej lova ett resultat på svårare pigmentering då det är flera faktorer som spelar in för ett gott resultat av behandlingarna.

Hassan.webp

Vår överläkare Dr Killasli hälsar dig välkommen att boka in en konsultation för att hjälpa dig om du besväras av pigmentering. Vi satsar på att behandla dig genom ett helhetsperspektiv för att du ska uppnå ett så gott resultat som möjligt.

Reducering av pigment med hjälp av ZO Skin Health produkter och laserbehandlingar 💎 #cmud

Resultat efter behandling av pigmentering hos oss på Derma Clinic Stockholm.

VANLIGA TYPER AV HYPERPIGMENTERINGAR

Lentigo solaris (Åldersfläckar/solfläckar)
Lentigo solaris kallas även för åldersfläckar eller solfläckar. Detta för att de ofta uppkommer efter 30-års åldern och orsakas av att hudområdet blivit utsatt för solexponering. Till utseendet är de platta ljusbeiga/ljusbruna/bruna  fläckar. Uppstår på hudområden som är utsatta för solljus såsom ansiktet, hals, ovansidan på händer men även på ryggen. Dessa går att behandla med Koldioxidlaser och /eller Erbiym Yaglaser.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Melasma
Melasma, eller kloasma som det också kan kallas, är en pigmentering som uppstår på grund av hormonella obalanser. Pigmenteringen kan exempelvis triggas av p-piller, graviditet eller klimakteriet och är vanligare hos kvinnor än män. Till utseendet ger melasma mörkare fläckar i ansiktet, kinderna, näsryggen, panna och överläppen. 
Melasma kan behandlas genom en komb
ination av olika behandlingarmetoder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Postinflammatorisk hyperpigmentering
Postinflammatorisk hyperpigment (PIH) uppkommer ofta i samband med att huden läker efter en inflammation. Utseendet är platta fläckar som kan variera i färg från rosaröd till brunsvart. Postinflammatorisk hypergimentering drabbar ofta personer som bland annat besväras av akne, ett hudtillstånd där huden påverkas just av en inflammation som gör att melninproduktionen kan öka och på så vis skapa missfärgade partier. Även om aknen kan ha läkt så kan pigmentfläckarna fortfarande kvarstå en lång tid efteråt. Du kan även få postinflammatorisk hyperpigmentering på hud som utsatts för mycket UV-strålar.

 

En skada, ett utslag eller en finne får huden att bli inflammerad. Denna inflammation får melanocyterna (de melaninproducerande cellerna) att släppa stora mängder melaniner (pigment). De stora mängderna färgämnen förmörkar och missfärgar det tidigare skadade området och stannar kvar där långt efter att ursprungsskadan har läkt.

Lentigo solaris, eller sol/åldersfläck som de också kallas, orsakas av att ett hudområde b

Lentigo solaris

Melasma före och efter.

Melasma

Postinflammatorisk 
hyperpigmentering

MER OM OM HYPOPIGMENTERING

Vid hypopigmentering kan du uppleva hudområden där det uppstår ljusare partier, eller ljusa prickar eller fläckar. Orsaken kan bero  på brist på melanocyter men även på bristande aktivitet hos melanocyterna. 

VITILGO

Vitiligo är en autoimmun hudsjukdom vilket innebär att immunsystemet angriper kroppens egna celler. I början uppstår med en eller flertal ljusa eller vita fläckar som till formen ofta är ovala eller runda. Det kan bland även uppstå vita hårstrån. Orsaken till vitiligo är att cellerna som ger pigment till huden, melonycterna, blivit förstörda. Vanliga områden som drabbas av vitiligo är ansiktet, på händerna och i armhålorna samt i underlivet.

Vitiligo

bottom of page