top of page

INJEKTIONSBEHANDLING
MUSKELAVSLAPPNANDE

Man får botox

INJEKTIONSBEHANDLING - MUSKELAVSLAPPNANDE

Med åldern minskar hudens elasticitet, vilket resulterar i ökad framträdande av rynkor och veck. Det är emellertid inte alltid vi känner oss bekväma med hur åldrandet påverkar vårt utseende. Många upplever att huden i ansiktet, i takt med åldern, ger upphov till allt fler oönskade rynkor och veck. Dessa rynkor kan göra att man inte ser lika pigg ut och ett exempel på detta är de så kallade "kråksparkarna" runt ögonen. Många upplever att dessa bidrar till ett tröttare utseende. Dessa rynkor går att behandla med gott resultat. 

 

Alla våra injektionsbehandlingar utförs av legitimerade läkare och sjuksköterskor. Innan behandlingen träffar du dessa professionella på en utförlig konsultation, där vi går igenom behandlingen, eventuella risker och biverkningar. Enligt injektionslagen bör konsultationen genomföras 48 timmar innan din behandling. Mer information finns i våra vanliga frågor och svar längre ned på sidan.

Botox är ett muskelavslappnade medel som blockerar nervimpulserna till musklerna. På Derma
På Derma Clinic arbetar legitimerade läkare och sjuksköterskor som har lång erfarenhet av injektinbehandlingar. En konsultation innan behandling görs alltid där vi informerar om hur behandlingen går till, eventuella risker och om du är en kadidat för behandlingen.

VAD INNEBÄR MUSKELAVLAPPNANDE INJEKTIONSBEHANDLING?

När vi ler, skrattar eller koncentrerar oss är det musklerna i ansiktet som vi använder för vår mimik. När musklerna spänns skapas exempelvis veck i pannan, skrattrynkor och den där 'argrynkan' mellan ögonbrynen. Ju äldre vi blir, desto mindre elasticitet har vår hud, vilket gör att rynkorna blir mer statiska. En muskelavslappnande injektionsbehandling påverkar nerverna till musklerna som skapar rynkor och veck och blockeras. Detta leder till att rynkorna helt enkelt blir mindre synliga.

LEGITIMERAD PERSONAL MED RÄTT KOMPETENS

Det som många funderar på genomgå innan en  muskelavslappnande behandling är om mimiken försvinner helt eller om ansiktet "kan bli snett". Här vill vi poängtera hur otroligt viktigt det är att välja en legitimerad behandlare som dessutom är väl insatt i hur ansiktets fysiologi fungerar. Eftersom ansiktet innehåller många nerver, kan felaktig injicering resultera i oönskade resultat. På Derma Clinic Stockholm utförs alla våra injektionsbehandlingar av legitimerade läkare och sjuksköterskor som är väl förtrogna med var och hur de ska injicera. Vi erbjuder trygga behandlingar där fokus ligger på naturliga resultat som förbättrar snarare än förändrar.

RISKER OCH BIVERKNINGAR MED BEHANDLINGEN

När vi ler, skrattar eller koncentrerar oss är det musklerna i ansiktet som vi använder för vår mimik. När musklerna spänns skapas exempelvis veck i pannan, skrattrynkor och den där 'argrynkan' mellan ögonbrynen. Ju äldre vi blir, desto mindre elasticitet har vår hud, vilket gör att rynkorna blir mer statiska. En muskelavslappnande injektionsbehandling påverkar nerverna till musklerna som skapar rynkor och veck och blockeras. Detta leder till att rynkorna helt enkelt blir mindre synliga.

I en muskelavslappnande injektionsbehandling använder vi läkemedlet Botox, som är ett receptbelagt läkemedel. Som med alla läkemedel är det viktigt att känna till att det finns både risker och biverkningar, även om de är små. Viss svullnad och blåmärken där vi har injicerat är vanliga biverkningar och försvinner inom några dagar.

Andra vanliga biverkningar är:

  • Obehagskänsla där stickningen sker

  • Lätt svårighet med mimik om vi behandlar området runt munnen

  • Lättare huvudvärk eller tyngdkänsla om vi behandlar pannan eller "argrynkan"

  • Lätt påsighet under eller på ögonlocken

Till sällsynta biverkningar hör kraftigare huvudvärk.

Du kan läsa mer om läkemedlets biverkningar och risker på FASS här.

RESULTAT EFTER BEHANDLINGEN

Resultatet efter behandlingen framträder gradvis efter några dagar, så man ser inte omedelbart något resultat direkt efter ingreppet. Det är därför viktigt att inte oroa sig om effekten på ett område av ansiktet inträffar snabbare än på andra områden, eftersom musklerna i ansiktet inte är lika kraftiga. Det fullständiga resultatet uppnås vanligtvis efter 10–14 dagar och varar i 3–6 månader. Vid behandling mot svettning varar effekten vanligtvis i ca 7–15 månader.

HUR GÅR BEHANDLINGEN TILL?

Först bokar du in en kostnadsfri konsultation hos vår legitimerade personal, där vi tillsammans går igenom om du är en lämplig kandidat för behandlingen, eventuella risker och biverkningar, samt vilket resultat du önskar uppnå. Observera att det är viktigt att boka in konsultationen 48 timmar innan din första behandling, i enlighet med injektionslagen.

När du kommer på din inbokade tid rengör vi först huden noggrant och markerar var vi ska injicera. Behandlingen utförs av vår legitimerade personal, som besitter omfattande kunskap om hudens anatomi – en avgörande faktor för att uppnå rätt resultat.

Injektionerna sker med en tunn nål där vätskan injiceras på de utvalda ställena i huden. Behandlingen är vanligtvis inte smärtsam, men om du upplever obehag och vill pausa behandlingen går det självklart bra.

LIDER DU AV MIGRÄN, TANDGNISSLING ELLER ÖVERDRIVEN SVETTNING?

Behandling av migrän

Om du lider av migrän kan en muskelavslappnande injektionsbehandling vara mycket hjälpsam. Behandlingen kan blockera smärtsignalerna och därigenom minska dina migränbesvär i vardagen.

Behandling av hyperhidros - överdriven svettning

Att svettas överdrivet mycket kan vara mycket frustrerande och påverka välmåendet, särskilt i sociala sammanhang. Överdriven svettning kan förekomma i händer, fötter, mellan ögonbrynen eller armhålor. Behandlingen gör det möjligt för oss att stänga av svettkörtlarnas funktion och därmed kraftigt minska svettningen.

Behandling av bruxism (tandgnissling)

Tandgnissling är vanligt och något du kanske gör utan att tänka på det. Det innebär att du pressar ihop käkarna hårt i sömnen, vilket kan påverka din sömnkvalitet och skada tändernas emalj. Genom denna behandling kan vi försvaga käkmuskeln, vilket gör att den slappnar av och du blir befriad från dina besvär.

BEHANDLINGSOMRÅDEN 

- Glabellan (övre delen av pannan)

- Kråksparkar (rynkor runt ögonen)

- Nasobialveck (veck som uppstår mellan näsa och mun)

- Sura mungipor
- Gummy smile
- Bunny lines

- Migrän

- Tandgnissling
 

Hyperhidros:
- Axiller

- Händer

- Bruxism

HUR MYCKET KOSTAR DET ATT BEHANDLA?

1 område - 2 500 kr

2 områden - 3500 kr

3 områden  4 500 kr

4 eller fler områden från 5 500 kr

FRÅGOR OCH SVAR

Vad bör jag tänka på innan behandling för bekymmersrynka?

Ingen speciell förberedelse behövs, men om du har lätt för att få blåmärken efter behandlingen bör du undvika preparat med acetylsalisylsyra, såsom Treo, samt NSAID-preparat som Ibumetin, Ipren och Voltaren, eller kosttillskott som Omega 3 en vecka före behandlingen.

Vilka är riskerna och biverkningarna med behandlingen?

Precis som vid alla behandlingar finns det risker och biverkningar. Vanliga biverkningar inkluderar blåmärken, svullnad och lätt huvudvärk. Du kan även uppleva en känsla av tyngd i pannan, vilket vanligtvis avtar inom en vecka. Sällsynta biverkningar inkluderar kraftig huvudvärk, som också försvinner kort tid efter behandlingen. För detaljerad information om risker och biverkningar med Botox, kan du läsa mer på FASS här.

Det är också viktigt att välja en klinik med legitimerad personal som är väl påläst i injektionskunskap och ansiktets fysiologi för att undvika påverkan på närliggande nerver. På Derma Clinic utförs alla våra injektionsbehandlingar endast av legitimerade läkare och sjuksköterskor.

Är det något jag ska tänka på i samband med behandling? Kontraindikationer inför muskelavslappnande injektionsbehandling inkluderar blodförtunnande medel som acetylsalicylsyra (Aspirin, Magnecyl) och inflammationsdämpande läkemedel (Ipren, Voltaren, Diklofenak, pronaxen). Behandling utförs inte på gravida eller ammande kvinnor. Undvik Vitamin E, Ginkgo, Ginseng, Omega-3 och naturläkemedel två veckor innan behandlingen. Efter behandlingen bör du undvika att massera det behandlade området och fysisk aktivitet i 24 timmar. Undvik också att böja ner huvudet 4 timmar efter behandlingen. Vid behov kan du använda paracetamol efter behandlingen.

När ser man resultat och hur länge varar effekten av behandlingen?

Resultatet efter behandlingen framträder gradvis efter några dagar, så du ser inte omedelbart resultat. Var inte orolig om effekten på ett område av ansiktet inträffar snabbare än på andra områden, eftersom musklerna i ansiktet inte är lika kraftiga. Det fullständiga resultatet uppnås vanligtvis efter 10–14 dagar och varar i 3–6 månader. Vid behandling mot svettning varar effekten vanligtvis i ca 7–15 månader.

Vilket läkemedel används vid muskelavslappnande injektionsbehandling?

Läkemedlet som används vid muskelavslappnande injektionsbehandling är Botox, en neuromodulator som verkar genom att slappna av musklerna för att förhindra och korrigera fina linjer och rynkor.

Är Botox och fillers samma sak?

Nej, Botox och fillers är två helt olika preparat. Fillers baseras oftast på hyaluronsyra och används för att konturera och fylla områden som har förlorat volym på grund av åldrande. Botox är ett receptbelagt läkemedel som slappnar av musklerna.

När ska jag undvika att göra en behandling med läkemedlet Botox?

Du bör undvika behandlingen om du är allergisk (överkänslig) mot botulinumtoxin typ A eller något annat ämne i läkemedlet, eller om du har en infektion på det planerade injektionsstället. Det är också viktigt att informera om eventuell allergi mot komjölk. Under konsultationen går våra injektionssjuksköterskor och läkare igenom ditt hälsotillstånd och allergier för att avgöra om du är en lämplig kandidat för behandlingen.

Varför måste jag boka en konsultation innan behandlingen?

Enligt injektionslagen från juli 2021 måste du göra en konsultation senast 48 timmar innan din behandling. Det ger dig betänketid och nödvändig information om behandlingen, eventuella risker och om du är en lämplig kandidat. På Derma Clinic Stockholm erbjuder vi konsultationer för att säkerställa att rätt behandling erbjuds för varje individ.

Kan jag göra denna behandling på vilken klinik som helst med gott resultat?

Besök en klinik med erfaren och legitimerad personal, såsom läkare, sjuksköterskor eller tandläkare. Certifiering är inte tillräckligt, eftersom vem som helst kan få en certifiering efter en kort utbildning. På Derma Clinic utförs alla injektioner av legitimerad personal med många års erfarenhet, vilket ger dig trygghet vid behandlingen.

INJEKTIONSLAGEN

Den 1 juli 2021 trädde en ny lag gällande estetiska injektioner för som en säkerhet för dig som kund. Vi på Derma Clinic välkomnar denna lag. ​ Läs mer här hur detta påverkar dig som kund när du bokar en estetisk injektionsbehandling hos oss.

bottom of page