Nagelsvamp

Nagelsvamp är relativt vanligt förekommande, särskilt hos idrottare. Förebyggande åtgärder som att tvätta fötterna ofta och torka noga efter tvätt kan hjälpa till att minska risken för nagelsvamp. Om du får nagelsvamp är det dock bra att sätta igång behandlingen direkt. Nagelsvamp drabbar vanligast tånaglarna men kan även drabba fingernaglarna.

Behandlingar

 • Läkemedel

 • Laser

 

Det finns flera olika metoder för att behandla dessa problem. Är du osäker på vilken behandling du ska välja eller har några funderingar? Boka då in en tid för konsultation eller kontakta oss via e-post, så informerar vi om vilken behandling som är bäst lämpad för just dig.

Vanliga frågor

Vad beror nagelsvamp på?

Nagelsvamp beror på att du drabbas av en infektion i tå- och/eller fingernaglarna. Det finns flera olika typer av svamp och den allra vanligaste heter Tricophyton rubrum. Själva infektionen är i de allra flesta fall ytlig men kan i värsta fall, till exempel om nageln är trasig, tränga ner djupare. Svamp trivs när det är hög fuktighet. Hög fuktighet uppstår lätt på fötterna genom att du bär för trånga skor, använder strumpor som får fötterna att svettas eller inte tvättar fötterna tillräckligt noga. Det finns även en förhöjd risk för nagelsvamp hos personer med diabetes och patienter som har nedsatt immunförsvar. Om du sedan tidigare har obehandlad fotsvamp kan det också orsaka nagelsvamp.

Är nagelsvamp smittsamt? 

Ja, såväl nagelsvamp som fotsvamp är smittsamt och därför anses det som viktigt att tidigt behandla eventuell nagelsvamp som uppstår. Nagelsvamp är vanligast hos vuxna men drabbar även i enstaka fall barn och det är vanligt att nagelsvamp smittar via gemensamma våtutrymmen som duschar och badrum.

Vilka är symptomen vid nagelsvamp? 

De främsta symtomen som uppstår är visuella, det vill säga det syns på nageln att den är angripen av nagelsvamp. Symtom på nagelsvamp är att nageln blir gul, porös, missfärgad och smulas sönder. Anledningen är att svampinfektionen bildar en massa som trycker och irriterar nageln underifrån. Liknande symtom uppstår även vid psorias, och därför behövs en svampodling för att säkerställa diagnosen. Nagelsvamp kan uppstå på en eller flera naglar och sprids lätt om det inte behandlas.

Hur kan jag förebygg nagelsvamp?

Precis som med fotsvamp finns det förebyggande åtgärder som du kan tänka på för att undvika risken att drabbas av nagelsvamp. Dessa råd minskar risken för såväl nagel- som fotsvamp. 

 • God fothygien är en, där du både tvättar och torkar fötterna ordentligt.

 • Det är bra att använda strumpor som andas, bomulls- eller ullstrumpor. Syntetmaterial kan ofta göra fötterna varmare.

 • Att använda skor, stövlar och arbetsskor som andas är ett annat tips för då ger det bättre förutsättningar för dina fötter att inte bli varma och fuktiga. Tänk på det särskilt om du har arbetsskor som är varma.

 • Om du ska vistas i utrymmen där många går barfota, omklädningsrum eller duschrum, använd badtofflor.

 • Behandla nagelsvamp tidigt eftersom nagelsvampen lätt sprider sig är det viktigt att behandla tidigt.

 • Behandla också fotsvamp tidigt då fotsvamp i sin tur kan ge upphov till nagelsvamp.

Derma Clinic Stockholm

070-386 01 01

info@dermaclinicstockholm.se

Älvsjö Torg 15B, 125 34 Älvsjö

©2020 Derma Clinic Stockholm

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube