Ärr

Har du råkat ut för en hudskada, haft akne eller ett djupare sår i huden kan det resultera i ett ärr. Det är en naturlig del i hudens läkningsprocess när hudskador uppstår i hudens andra hudlager dermis. Vissa hudtyper och under visa perioder i livet samt vissa områden är hud mer känslig för ärrbildning. Vid yngre år och/eller vid mörkare hud har du en ökad risk för ärrbildning. Ärrvävnad är fibrös vävnad som ersätter den skadade huden och skiljer sig från oskadad hud med att den är mindre elastiska och mindre motståndskraftig mot UV-ljus. Ärrvävnad saknar även hårsäckar och svettkörtlar vilket resulterar i en mindre effektiv temperaturreglering. När en hudskada uppstår läker de flesta sår med ett plant och blekt ärr. Men i en del fall blir ärret upphöjt, rött och kan börja klia. De klassificeras som hypertrofiska ärr eller som keloider. Hypertrofiska ärr är begränsade till sårytan medan keloider sträcker sig utanför än  själva sårytan. 

Behandlingar

  • Laser

  • Dermapen

  • Fillers

  • PRP

  • Mesoterapi

Det finns flera olika metoder för att behandla dessa problem. Är du osäker på vilken behandling du ska välja eller har några funderingar? Boka då in en tid för konsultation eller kontakta oss via e-post, så informerar vi om vilken behandling som är bäst lämpad för just dig.

Vanliga frågor

Hur många behandlingar behövs?

Antalet behandlingar varierar mycket från person till person. Med laser, dermapen och mesoterapi kan det kan behövas allt mellan 4 - 8 behandlingar med 4 - 8 veckors mellanrum. En del patienter kan behöva göra fler behandlingar och andra färre. Vissa kan även behöva göra en kombination av olika behandlingar, som t.ex. laser kombinerat med fillers eller PRP, för att uppnå tillfredsställande resultat.

Gör behandlingen ont?

De flesta patienter upplever ingen större smärta under behandlingen, men det  varierar självklart från person till person. Våra lasrar har ett inbyggt kylsystem som minimerar smärtan under behandlingen. Vid injektionsbehandling kan en bedövningssalva appliceras innan om man vill det. Vid laser och Dermapen kan man också lägga bedövningssalva innan behandlingen, dock kan det påverka slutresultatet då behandlingen inte blir lika effektiv.

 

Ersättning för ärr

Alla barnförsäkringar och andra skadeförsäkringar kan ge ersättning för ärr. Det skiljer sig åt mellan försäkringsbolagen hur missprydande ärret ska vara för att man ska få ersättning. Hur mycket man får beror på var på kroppen ärret sitter och hur det ser ut. Samma ärr kan ersättas från flera försäkringar. Trots att försäkringsbolagen bedömer samma ärr kan ersättningen skilja sig åt. Det beror på att bolagen utgår från olika ärrtabeller och beräknar ersättningen på olika försäkringsbelopp. Skadan måste ha läkt och blivit ett ärr för att få ersättning. Man brukar säga att ärret måste vara bestående. Försäkringsbolagen anser att en bedömning av när ärret blivit bestående kan göras tidigast ca ett år efter skadehändelsen. Detta innebär att du inte kommer att få ersättning direkt vid skadan utan måste vänta. Det är viktigt att du inte väntar flera år med att återkomma till försäkringsbolaget för en bedömning av ärret, då finns en risk att ersättningen blir preskriberad.

Derma Clinic Stockholm

070-386 01 01

info@dermaclinicstockholm.se

Älvsjö Torg 15B, 125 34 Älvsjö

©2020 Derma Clinic Stockholm

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube