top of page

NAGELSVAMP

Fotmassage

VAD ÄR NAGELSVAMP OCH HUR KAN MAN BEHANDLA DET?

Nagelsvamp är relativt vanligt förekommande, särskilt hos idrottare. Förebyggande åtgärder som att tvätta fötterna ofta och torka noga efter tvätt kan hjälpa till att minska risken för nagelsvamp. Om du får nagelsvamp är det dock bra att sätta igång behandlingen direkt. Nagelsvamp drabbar vanligast tånaglarna men kan även drabba fingernaglarna.

Nagelsvamp är lätt att upptäcka men svår att behandla själv. Receptfria behandlingar för egenvård kan minska och eliminera de synliga tecknen som nagelsvamp visar. Dock återkommer nagelsvampen i flera fall och det en ständig kamp för att bekämpa nagelsvampen med egen vård. Vi behandlar nagelsvamp på 2 sätt:

BEHANDLINGAR
- Läkemedel

- Discovery Pico

- Harmony XXL pro

BEHANDLING MED LÄKEMEDEL

Våra hudläkare kan skriva ut läkemedel för behandling för nagelsvamp. Då bokar du en konsultation till hudläkare för att se om läkemedel är ett alternativ för det. Du kommer få en remiss för blodprov till din VC för att kolla dina levervärden innan uppstart av behandlingen, under behandlingsgång genomförs fler blodprover för att kontrollera din lever. Behandlingstiden är 6 - 12 månader. 

BEHANDLNG MED LASER

Men laser behandling kommer du en gång i månaden i 6 upp till 12 gånger. Vi har 2 olika lasrar att välja mellan för behandling, beroende på hur du svarar på behandlingen. Vid laserbehandling dras ljuset till området som omvandlas till värme under upprepning som gradvis värmer och dödar nagelsvampen. Efter behandlingen ser du gradvis mindre gula naglar.

Q & A

Vad beror nagelsvamp på?

Nagelsvamp beror på att du drabbas av en infektion i tå- och/eller fingernaglarna. Det finns flera olika typer av svamp och den allra vanligaste heter Tricophyton rubrum. Själva infektionen är i de allra flesta fall ytlig men kan i värsta fall, till exempel om nageln är trasig, tränga ner djupare. Svamp trivs när det är hög fuktighet. Hög fuktighet uppstår lätt på fötterna genom att du bär för trånga skor, använder strumpor som får fötterna att svettas eller inte tvättar fötterna tillräckligt noga. Det finns även en förhöjd risk för nagelsvamp hos personer med diabetes och patienter som har nedsatt immunförsvar. Om du sedan tidigare har obehandlad fotsvamp kan det också orsaka nagelsvamp.

Är nagelsvamp smittsamt? 

Ja, såväl nagelsvamp som fotsvamp är smittsamt och därför anses det som viktigt att tidigt behandla eventuell nagelsvamp som uppstår. Nagelsvamp är vanligast hos vuxna men drabbar även i enstaka fall barn och det är vanligt att nagelsvamp smittar via gemensamma våtutrymmen som duschar och badrum.

Vilka är symptomen vid nagelsvamp? 

De främsta symtomen som uppstår är visuella, det vill säga det syns på nageln att den är angripen av nagelsvamp. Symtom på nagelsvamp är att nageln blir gul, porös, missfärgad och smulas sönder. Anledningen är att svampinfektionen bildar en massa som trycker och irriterar nageln underifrån. Liknande symtom uppstår även vid psorias, och därför behövs en svampodling för att säkerställa diagnosen. Nagelsvamp kan uppstå på en eller flera naglar och sprids lätt om det inte behandlas.

Hur kan jag förebygga nagelsvamp?

Precis som med fotsvamp finns det förebyggande åtgärder som du kan tänka på för att undvika risken att drabbas av nagelsvamp. Dessa råd minskar risken för såväl nagel- som fotsvamp. 

- God fothygien är en, där du både tvättar och torkar fötterna ordentligt.

- Det är bra att använda strumpor som andas, bomulls- eller ullstrumpor. Syntetmaterial kan ofta göra fötterna varmare.

- Att använda skor, stövlar och arbetsskor som andas är ett annat tips för då ger det bättre förutsättningar för dina fötter att inte bli varma och fuktiga. Tänk på det särskilt om du har arbetsskor som är varma.

- Om du ska vistas i utrymmen där många går barfota, omklädningsrum eller duschrum, använd badtofflor.

- Behandla nagelsvamp tidigt eftersom nagelsvampen lätt sprider sig är det viktigt att behandla tidigt.

- Behandla också fotsvamp tidigt då fotsvamp i sin tur kan ge upphov till nagelsvamp.

bottom of page